Najprostszy chleb na świecie !
Bezglutenowy, idealny na diecie, nie powoduje wahań cukru i insuliny 😉
Sprawdza się przy diecie cukrzycowej, przy insulinooporności, Hashimoto itd.
Składniki oraz przygotowanie:
- 4 saszetki kaszy gryczanej niepalonej: rozciąć, wsypać do miski, zalać wodą, przepłukać
zostawić zapalne wodą lekko ponad powierzchnie kaszy (w razie potrzeby uzupełnić wodą jak napęcznieje)
odstawić na 2 dni w lodówce
po tym czasie- przepłukać kaszę z wody w której się moczyła na sitku, następnie dodać ok. 1/3-1/2 szklanki wody zmiksować blenderem ręcznym (masa powinna być dość gęsta) - 1/2 łyżeczki soli (np. himalajskiej) – dodać do kaszy przed zblendowaniem
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub nasion chia- dodać do zblendowanej masy i dalej zblendować.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia > wylać masę > udekorować na wierzchu np. nasionami chia, popingiem z amarantusa lub słonecznikiem
Piec w nagrzanym piekarniku na 200 C przez ok. 50 minut.Chleb podziel na 15 kromek —> Wartość odżywcza 1 kromki: - 106 kcal
- 4 g białka roślinnego
- 2,4 g zdrowych tłuszczów (NNKT)
- 18 g węglowodanów [w tym 1,7 g błonnika]