Idealne na święta ciasto orzechowe bogate w białko i bez cukru!
SKŁADNIKI:
• 3 banany
• 4 jaja
• 800 g ugotowanej czerwonej fasoli
• 6-8 sztuk suszonych fig
• 2 łyżki nasion chia
• 2-3 łyżki dobrej jakości masła orzechowego (bez cukru, soli i oleju palmowego)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżka oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki należy wymieszać w misce i zmiksować ręcznym blenderem lub w mikserze kielichowym.
2. Rozgrzać piekarnik.
3. Masę wlać do standardowej podłużnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w ok. 180 C przez ok. 40-50 minut (najlepiej najpierw w termoobiegu ok. 20-30 minut, następnie góra dół).
4. Przygotuj polewę: standardowo na patelni podgrzej 2 łyżki kakao naturalnego, 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki stewi w proszku na patelni.
5. Na wystudzone ciasto rozlej polewę i udekoruj orzechami włoskimi i nasionami goji.
SMACZNEGO !