fbpx
INSPIRACJE / Przepisy / 18 kwietnia 2019

Pasztet ze strączków z dynią

Pyszny przepis na świetną przekąskę do pracy, idealną na diecie !

Składniki:

  • 1 dynia (średniej wielkości)
  • 400 g nasion strączkowych (u mnie mix soi z ciecierzycą)
  • 4 duże marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 niewielki seler
  • 1-2 duże cebule
  • 8 jajek
  • Kilka ząbków czosnku
  • Przyprawy: duża ilość różnych przypraw jest ważna, aby nadać smak. U mnie mix: curry, gałki muszkatołowej, kurkumy, papryki ostrej mielonej, pieprzu, soli i skrojona nać pietruszki.
  • Przygotowanie:

    1) Strączki mocz parę godzin, zmieniając wodę (2-3 razy). Następnie gotuj ok. 30 minut
    2) Obierz warzywa i pokrój na niewielkie kawałki. Po 30 minutach gotowanie wrzuć je do garnka ze strączkami i dalej gotuj ok. 20 minut. Po ugotowaniu odcedź. Dodaj jaja i zmiksuj blenderem ręcznym do w miarę gładkiej konsystencji.
    3) Dynię obierz, pokrój na średnie kawałki i utrzyj na tarce do większej miski, w której zmieszasz wszystkie składniki. Dodaj przyprawy i zmiażdżone ząbki czosnku.
    4) Gotową wymieszaną masę rozłóż na keksówki lub standardową formę do ciasta. Piecz ok. 60 minut w 170-180 stopniach (najlepiej pierwsze 30 minut na termoobiegu, potem grzanie góra dół).
    5) Delektuj się i SMACZNEGO !

    Porcja 150g:
    Wartość kaloryczna ok.:
    260 kcal
    19,4 g białka
    23 g węglowodanów
    12,9 g tłuszczu

    Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

    Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

    ul. Józefitów 19a/5,
    30-045 Kraków

    534 879 003 | kontakt@poradniaavocado.pl