Sprawdź przepis na nasz pyszny domowy sernik!
Składniki:
- 8 jaj
- 60 g rodzynek
- 100 g masła osełka
- 1 kg zmielonego sera 4% tłuszczu (np. President)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 220 g ksylitolu
- 1 cukier wanilinowy (16g)
- Zapach migdałowy i waniliowy do smaku (po 1/3 opakowania)
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z ksylitolem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy. Do masy dodajemy ser i dalej miksujemy. W trakcie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zapachy.
Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowywanej masy. Wszystko razem dokładnie miksujemy a na koniec wsypujemy rodzynki (wcześniej należy je sparzyć gorącą wodą, aby były bardziej miękkie). Masę wylewamy na okrągłą, dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1-1h 20 min w temp. 160°C.
UWAGA: sernik nie ma typowego spodu. Można go zrobić dodatkowo np. z pełnoziarnistych herbatników. Herbatniki moczymy w mleku sojowym (robimy to szybko, aby herbatniki nie namiękły za bardzo) i układamy je na dno blachy. Na taki spód wylewamy przygotowana masę sernikową.
168 kcal / 100g