Ciasto bez cukru, mąki i jaj 🙂
Czas przygotowania: 20 minut + 35-40 minut pieczenia
Składniki:
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 szklanki mąki z płatków owsianych (płatki można zmielić w młynku do kawy; *aby ciasto było bezglutenowe, należy kupić certyfikowane płatki owsiane- z oznaczeniem bez glutenu)
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (*można użyć bezglutenowy)
- ½ łyżeczki sody
- ¾ szklanki ksylitolu lub erytrolu
- 6 łyżek oleju (np. ryżowy, rozpuszczony kokosowy)
- 1 łyżeczka cynamonu lub ekstraktu z wanilii
- 1 duża lub 1,5 mniejszej – pociętej w cienkie plastry łodygi rabarbaru
- Opcjonalnie: gorzka czekolada 80% do posypania na wierzch (*pomiń jeśli chcesz przepis bezglutenowy)
Przepis:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W szklance połączyć mleko sojowe i ocet, odstawić na 10 minut. W małej misce połączyć mąkę z płatków owsianych, sól, proszek do pieczenia i sodę. W dużej misce utrzeć słodzik z olejem i cynamonem lub wanilią.
- Kiedy mleko z octem się zetnie, miksując na małych obrotach dodać je do utartego oleju z słodzikiem, następnie powoli dodawać część mąki, kolejną część mąki i na koniec całą resztę. Miksować bardzo krótko, kiedy składniki się połączą i znikną grudki przestać.
- Ciasto przelać do foremki, ułożyć rabarbar, posypać rozdrobioną gorzką czekoladą i wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 35 – 40 minut lub do czasu, aż wbita wykałaczka będzie sucha. Biszkopt przestudzić.
- Gotowy, idealnie pasuje do kawy i małego kubeczka jogurtu naturalnego lub wegańskiego