Grzyby maja moc wartości odżywczych, bogactwo błonnika, minerałów i witamin🦔
SOS z 4 rodzajów grzybów
Składniki oraz przygotowanie:
- 4 rodzaje grzybów: u mnie podgrzybki, opieńki, prawdziwki, borowiki – tyle ile zbierzesz 😉
grzyby należy umyć i pokroić na drobne części
następnie należy obgotować je we wrzątku do ich zmniejszenia, odcedzić - 3 duże cebule – umyć i pokroić
- 3 łyżki masła klarowanego do podsmażenia cebuli
Na dużej patelni usmażyć cebulę, dodać grzyby, dusić ok. 5-10 minut - 1 duża śmietana 12% – dodać do sosu
(aby się nie zważyła, najpierw nałożyć do kubka trochę sosu zmieszać ze śmietaną i potem dodać do sosu) - natka pietruszki – umyć i pokroić- dodać do gotowego sosu
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy