Przepis na wyśmienitego łososia!
Składniki (na jedną porcję):
- filet z łososia (200g)
- natka pietruszki
- kilka plasterków cytryny
- sól
Sos miodowo-musztardowo-koperkowy:
- koperek
- 2 łyżki musztardy (delikatesowa, miodowa lub dijon)
- 1,5 łyżki miodu
- pół łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka wody
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewej do 180 stopni C – funkcja góra dół.
Filet z łososia umyj i osusz. Natnij go w kilku miejscach uważając, by nie przeciąć do końca. Natkę pietruszki drobno pokrój, cytrynę w cienkie plasterki. Plasterki cytryny rozłóż na rybie, posyp dużą ilością natki, całość posyp solą. Przełóż łososia do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Pieczem 20 minut, po czym zdejmij folię i piecz kolejne 5 minut. Tak przygotowany dietetyczny, cytrynowy łosoś jest soczysty i dosłownie rozpływa się w ustach! Jeszcze lepiej smakuje z sosem koperkowo-miodowo-musztardowym.
Sos: Koperek drobno pokrój i połącz z pozostałymi składnikami.
Smacznego!