fbpx
INSPIRACJE / Przepisy / 18 kwietnia 2019

Pieczony kalafior z ciecierzycą

AVOCADO
Delfina Targońska

Inspiracja na szybkie, proste danie – idealne na DETOX po wakacjach 😉

Połączenie smaków polskich z orientalnymi > > >

Składniki oraz przygotowanie:

  • 1 surowy kalafior – umyć i pokroić
  • 2 marchewki – obrać i pokroić w talarki
  • kilka pieczarek, cebula, kawałek cukinii – obrać i pokroić
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy


    SOS:

  • 3 łyżki oleju ryżowego lub rozpuszczonego kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy – pieprz, sól, pieprz ziołowy, papryka (może być wędzona lub ostra wedle uznania), mielona kolendra, może być również kumin lub mieszanka przypraw orientalnych

    W misce wymieszać wszystkie warzywa, olej i przyprawy. Piekarnik włączyć na 200 C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wysypać wszystkie warzywa i rozłożyć. Piec ok. 20-25 minut, mieszając w połowie wszystkie składniki.


    DODATKI:

  • domowy sos czosnkowy – po prostu jogurt i ząbek czosnku, sól i pieprz
  • świeża nać pietruszki lub koperek

 

 

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Józefitów 19a/5,
30-045 Kraków

534 879 003 | kontakt@poradniaavocado.pl