Inspiracja na szybkie, proste danie – idealne na DETOX po wakacjach 😉
Połączenie smaków polskich z orientalnymi > > >
Składniki oraz przygotowanie:
- 1 surowy kalafior – umyć i pokroić
- 2 marchewki – obrać i pokroić w talarki
- kilka pieczarek, cebula, kawałek cukinii – obrać i pokroić
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
SOS: - 3 łyżki oleju ryżowego lub rozpuszczonego kokosowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- przyprawy – pieprz, sól, pieprz ziołowy, papryka (może być wędzona lub ostra wedle uznania), mielona kolendra, może być również kumin lub mieszanka przypraw orientalnych
W misce wymieszać wszystkie warzywa, olej i przyprawy. Piekarnik włączyć na 200 C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wysypać wszystkie warzywa i rozłożyć. Piec ok. 20-25 minut, mieszając w połowie wszystkie składniki.
DODATKI: - domowy sos czosnkowy – po prostu jogurt i ząbek czosnku, sól i pieprz
- świeża nać pietruszki lub koperek