Świetny zamiennik PIZZY, fit tarta — łatwy przepis 🙂
Składniki oraz przygotowanie:
SPÓD:
- płatki owsiane 200 g – zmielić w młynku do kawy na mąkę (lub można kupić gotową mąkę)
- 1/5 masła + 3-4 łyżki wody + 1 całe jajo + 1/2 łyżeczki soli (polecam himalajską)
Zmieszać z mąką, ugnieść i rozprowadzić na spodzie od tarty => nakłóć widelcem i posypać lekko mąką z płatków => odstawić do lodówki na ok. 15-20 minut
(jak się spieszysz może być na 10 minut do zamrażarki;)
FARSZ: - 2 cebule – umyć i pokroić
- 6-7 pieczarek – obrać i pokroić / fajnie dodać np. por zamiast pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia cebuli, pieczarek i szpinaku
Na dużej patelni usmażyć cebulę, dodać pieczarki, dusić ok. 5-10 minut, następnie dodać szpinak i dalej dusić od odparowania wody - Feta lekka 1/4 opakowania / zamiennie mozarella light / ser kozi / ser wegański (lub płatki drożdżowe jako zamiennik sera vege)
- 4-6 jaja zmieszać z ostudzonymi pieczarkami oraz fetą / innym serem i rozprowadzić na spód tarty.
Następnie udekorować pomidorkami koktajlowymi i paroma cienkimi plasterkami sera żółtego lub mozzarelli light
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok. 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i ustawić na termo-obieg na 10-12 minut.