fbpx
INSPIRACJE / Przepisy / 18 kwietnia 2019

Pączki w FIT wydaniu

AVOCADO
Delfina Targońska

Czy będąc na diecie można jeść pączki?

TAK, ale najlepszym rozwiązaniem będzie to wyrób własnej roboty. Mamy kontrolę nad tym z jakiej mąki go zrobimy, ile cukru jest dodanego podczas przygotowań i to od nas będzie zależało jak go zrobimy- usmażymy czy upieczemy?

Pączki domowej roboty powinny być przygotowywane w piekarniku.

Wyroby cukiernicze, które znajdziemy na sklepowych półkach powinniśmy omijać szerokim łukiem.

Ich skład jest bardzo długi i większość to tylko konserwanty.
Żeby spalić pączka, który ma prawie 300 kcal trzeba wybrać się na przejażdżkę rowerem na ok. 50 minut albo na spacer trwający 1,5 godz.

 

PĄCZKI BEZGLUTENOWE:

Składniki:

    • 80 ml oleju kokosowego
    • 60 ml miodu / syropu z agawy
    • 4 jajka
    • łyżeczka ekstraktu waniliowego/ laska wanili
    • 100 g wiórków kokosowych zmielonych na mąkę
    • 1/2 łyżeczki sody

Składniki na polewę: 

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • mielone orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Olej rozpuścić, zmiksować z miodem na puszystą, jasną masę. Stale miksując dodawać po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy/ laskę wanilii.

Na koniec wsypać mąkę kokosowa wymieszaną dokładnie z sodą. Masę przełożyć do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec 15-16 minut w foremkach do donatów lub w zwykłych silikonowych foremkach do muffinem.

Upieczone pączki wyjąć z foremek na kratkę do przestygnięcia.

Rozpuścić czekoladę z olejem, polać pączki i posypać wiórkami oraz orzechami.

 

PIECZONE PĄCZKI SEROWE:

Proste i szybkie w przygotowaniu 🙂

Składniki:

    • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 250 g twarogu
    • 1 jajko
    • 3 łyżki ksylitolu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajko z twarogiem i ksylitolem miksujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenie, następnie należy zagnieść ręcznie ciasto.

Ciasto kroimy  na osiem części, z każdej formujemy pączka, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(pamiętaj, aby zachować odstępy) pieczemy około 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Do środka można dodać dowolne nadzienie, ważne tylko żeby dokładnie skleić paczka z nadzieniem.

 

PIECZONE PĄCZKI BUDYNIOWE:

Pieczone pączki z budyniem – 10 sztuk po 100 kcal

Składniki:

    • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g
    • 25 g drożdży
    • pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu lub mleka roślinnego
    • mleko roślinne (np. napój migdałowego lub napój ryżowego)
    • jajko rozmiar L
    • 1 łyżeczka cukru
    • łyżka ksylitolu
    • 50 g gotowego budyniu przygotowanego np. na napoju ryżowym z ksylitolem
    • laska wanilii

Przygotowanie:

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego ksylitol oraz mleko roślinne. Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj laskę wanilię oraz rozpuszczony ksylitol.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula.

Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

ul. Józefitów 19a/5,
30-045 Kraków

534 879 003 | kontakt@poradniaavocado.pl