Czy będąc na diecie można jeść pączki?
TAK, ale najlepszym rozwiązaniem będzie to wyrób własnej roboty. Mamy kontrolę nad tym z jakiej mąki go zrobimy, ile cukru jest dodanego podczas przygotowań i to od nas będzie zależało jak go zrobimy- usmażymy czy upieczemy?
Pączki domowej roboty powinny być przygotowywane w piekarniku.
Wyroby cukiernicze, które znajdziemy na sklepowych półkach powinniśmy omijać szerokim łukiem.
Ich skład jest bardzo długi i większość to tylko konserwanty.
Żeby spalić pączka, który ma prawie 300 kcal trzeba wybrać się na przejażdżkę rowerem na ok. 50 minut albo na spacer trwający 1,5 godz.
PĄCZKI BEZGLUTENOWE:
Składniki:
-
- 80 ml oleju kokosowego
- 60 ml miodu / syropu z agawy
- 4 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego/ laska wanili
- 100 g wiórków kokosowych zmielonych na mąkę
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka oleju kokosowego
- wiórki kokosowe do dekoracji
- mielone orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Olej rozpuścić, zmiksować z miodem na puszystą, jasną masę. Stale miksując dodawać po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy/ laskę wanilii.
Na koniec wsypać mąkę kokosowa wymieszaną dokładnie z sodą. Masę przełożyć do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Piec 15-16 minut w foremkach do donatów lub w zwykłych silikonowych foremkach do muffinem.
Upieczone pączki wyjąć z foremek na kratkę do przestygnięcia.
Rozpuścić czekoladę z olejem, polać pączki i posypać wiórkami oraz orzechami.
PIECZONE PĄCZKI SEROWE:
Proste i szybkie w przygotowaniu 🙂
Składniki:
-
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajko z twarogiem i ksylitolem miksujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenie, następnie należy zagnieść ręcznie ciasto.
Ciasto kroimy na osiem części, z każdej formujemy pączka, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(pamiętaj, aby zachować odstępy) pieczemy około 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do środka można dodać dowolne nadzienie, ważne tylko żeby dokładnie skleić paczka z nadzieniem.
PIECZONE PĄCZKI BUDYNIOWE:
Pieczone pączki z budyniem – 10 sztuk po 100 kcal
Składniki:
-
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g
- 25 g drożdży
- pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu lub mleka roślinnego
- mleko roślinne (np. napój migdałowego lub napój ryżowego)
- jajko rozmiar L
- 1 łyżeczka cukru
- łyżka ksylitolu
- 50 g gotowego budyniu przygotowanego np. na napoju ryżowym z ksylitolem
- laska wanilii
Przygotowanie:
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego ksylitol oraz mleko roślinne. Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki.
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj laskę wanilię oraz rozpuszczony ksylitol.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula.
Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.