Seria: „Dania Wspierające Jelita”
Wersja wegetariańska – sycąca i dodająca energii
Porcja bogata w błonnik 🙂
Młoda kapusta z tofu wędzonym i kaszą bulgur
Składniki 1 porcja oraz przygotowanie:
- Tofu wędzone / naturalne 90 g (kroimy w kostkę)
- Kasza bulgur 30 g (gotujemy ok. 15 minut)
- Młoda kapusta (według przepisu poniżej) ok. 150 g
- Składniki na garnek młodej kapusty (1 główka małej kapusty, kroimy- wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem- gotujemy chwilę i odlewamy wodę. Następnie 2-3 cebula kroimy i dusimy np. na maśle klarowanym ok. 30 g na duży gar. Ścieramy 3 duże marchewki. Kroimy duży pęczek koperku.
Następnie wszystkie składniki wrzucamy do gara z kapustą i przyprawami. Dodajemy trochę wody, np. 1/2 szklanki i dusimy razem do miękkości – ok. 1 h.) - Przyprawy: sól, pieprz oraz inne ulubione
- Ewentualnie: można dodać 1 łyżkę jogurtu do gotowej porcji 150 g kapusty lub 1 opakowanie na cały gar (uwaga aby nie zważyć- dodawać stopniowo)
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie ok. 300 kcal
Białko: ok. 19 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 37 g [w tym ok. 6 g błonnik]